|
کد مطلب: 79543
مديريت و عملکرد دوره دفاع مقدس را بايد مرورکنيم/مردم نبايد به يارانه گرفتن راضي باشند
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 986
به گزارش به گزارش سلام لردگان، ابراهيم رزاقي، استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل اقتصادي در گفتگوي مشروح با شبکه اطلاع رساني دانا ضمن اشاره به تبعات اقتصاد ليبرالي گفت: طي ?? سال گذشته، اقتصادي که در کشور اجرايي شده است اقتصاد ليبرالي بوده؛ آنچه که امروز مي بينيم مثل بيکاري، فقر، فساد و اختلاف طبقاتي ضايعات همين نظام اقتصادي است.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چطور مي توان کشور را از اين انديشه غلط و بحران هاي ناشي از اقتصاد ليبرالي نجات داد اظهار داشت: الگوي اقتصاد مقاومتي و توجه به اقتصاد درونزا راه حل اين مسأله است.
استاد داشگاه تهران با اشاره به مولفه هاي اصلي اقتصاد درونزا خاطرنشان کرد: اصلي ترين مولفه هاي اقتصاد درونزا عبارتند از آسيب شناسي وضع موجود اقتصادي و کشف ضرورت درونزايي اقتصاد، تغيير شرايط فعلي سيستم اقتصادي کشور به نحوي اوضاع به ضرر امتياز داران کنوني شود، صادرات نفت به شکلي دروني شود، حمايت از توليد براي بهبود آن به طوري که به مرحله صادرات کالاي نهايي برسيم و بهبود اوضاع بازرگاني که در حال حاضر کشور ما در بخش بازرگاني خارجي وارد کننده مواد مصرفي است و صادر کننده مواد خام، که اين رويه بايد تغيير کند.
رزاقي افزود: بهبود وضعيت کشاورزي ديگر مولفه اقتصاد درونزاست؛ وقتي به دلار يارانه مي دهيم و کالاي کشاورزي وارد مي کنيم قاعدتاً براي کشاورز صرف نمي کند به کشاورزي ادامه دهد، پيگيري هدف افزايش درآمد توليدکننده با ايجاد تعاوني ها؛ ايجاد تعاوني هاي توليد. مصرف و فروش به نفع توليد کننده و کشاورز، افزايش نقش ماليات ها در تأمين درآمد دولت و هدايت اقتصاد به اين سمت؛ نه مثل شرايط حاضر که ماليات نمي گيريم و هرکس از هر راهي درآمدکسب کند در نهايت برنده است.
وي تصريح کرد: مبارزه مؤثر با مفاسد به عنوان يک عامل مهم و ضروري، تغيير محتواي دروس آموزشي عمومي دانشگاهي بر اساس مباني ارزشي داخلي که طبيعتاً اسلامي بودن بخش مهمي از آن است والبته ملي بودن به ويژه در دروس علوم انساني خصوصاً اقتصاد؛ چرا که در تمام دانشگاههاي ما اقتصاد سرمايه داري با همان فرهنگ و همان مباني ارزشي سرمايه داري تدريس مي شود و علت اصلي ايجاد خسارتهاي امروز هم همين است،مي تواند ديگر مولفه هاي اقتصاد درونزا باشد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي در ادامه يادآور شد: بسيج مردم و اعضاي تعاوني ها براي توليد باکيفيتتر و ارزانتر، حل مشکلات سيستم توزيع، اصلاح بهاي دلار و افزايش بهاي آن به نفع توليدکننده داخلي، دادن يارانه توليدي به کشاورزان و صنعتگران، وصول ماليات با هدف کاهش سود فعاليت هاي غير توليدي، هدايت نقدينگي به سمت توليد، مبارزه با تورم از راه افزايش توليد داخلي جزء مولفه هاي اقتصاد درونزا مي باشد.
رزاقي با اشاره به جمع آوري سرمايه هاي سرگردان و سرمايه هاي احتکاري به عنوان يک مولفه اقتصاد درونزا، افزود: جديت در اخذ ماليات از خانه هاي خالي، ماليات از خريد و فروش مسکن به صورتيکه اگر بخواهيم دلالي کنيم زيان دهي داشته باشد، در حاليکه در شرايط فعلي اقتصاد اين مهم سودآور است. ماليات بر خريد و فروش هاي احتکاري و ماليات بر داشتن خانه و اتومبيل هلي لوکس نيز ديگر مولفه اقتصاد درونزاست. در واقع نه تنها نبايد به اينها با ارائه دلار ارزان، يارانه داده شود بلکه بايد از اينها ماليات گرفت تا اين مهم الگو نشود.
وي اظهار داشت: يارانه فقط به توليدکنندگاني که توليد واقعي با ارزش افزوده داشته باشند آن هم به صورت موقت بايد باشد.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به تجارب دوره دفاع مقدس بيان داشت: حتماً بايد دوره دفاع مقدس را مرورکنيم و به اين بپردازيم که بعد از آن دوره چگونه به ساختن صنايع دفاعي پرداختيم که امروز آثار مثبت آن را در دنيا مي بينيم و به يک اهرم بازدارنده قوي براي دشمنان تبديل شده است. کدام مديريت بوده و چه طور عمل شده است که اين موفقيت ها شکل گرفته است؟ مسلما نگاه به درون اينجا خوب معنا پيدا مي کند.
اين کارشناس اقتصادي در خصوص اينکه امروز بسيار شنيده مي شود که با وجود تحريم ها اين اتفاقات عملي نيست، تصريح کرد: تجربيات ? ساله جوابي بر اين ادعاست. در ضمن گفتن" نميشود " هيچ وقت سخت نيست و ما هر کاري را مي توانيم بگوييم که نمي شود.
رزاقي اذعان داشت: در حال حاضر کساني در اين نظام برنده هستند که اصلاً چيزي به اسم درونزايي را نمي شناسند بلکه فقط و فقط نوکر صفتي را بلد هستند و اين هم البته جز برنامه ها و سياست هاي آنها است؛ با همين دلارهاي ارزان سرمايه هاي هنگفتي را به خارج از کشور منتقل مي کنند. در بخش خصوصي آنجا سرمايه گذاري مي کنند و فرهنگي را که مي پذيرند به هيچ عنوان مطابق فرهنگ ايراني نيست و همين فرهنگ را در کشور اشاعه مي دهند.
وي خاطرنشان کرد: مسلما اينها با درونزايي مخالف اند؛ بسياري از اساتيد و سرمايه دارهاي ما که در بخش صادرات و واردات کار مي کنند حتي کساني که امروز خودشان توليدکننده هستند؛ اما نه توليد کننده به معناي واقعي اين افکار و انديشه هاي را دنبال مي کنند.
اين کارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به تبعات سياست تعدبل اقتصادي در کشور گفت: پذيرفتن سياست تعديل اقتصادي به وسيله يک عده اندکي انجام شده است ولي تأثيري داشته است که در حال حاضر?? ميليون نفر بيکار داريم، ??تا??ميليون فقير داريم، تحصيل کردگاني که در عين حال که اميدي ندارند توقع بالا هم دارند چون با فرهنگ ديگري در دانشگاهها رشد يافته اند و خانواده هايي که هميشه از اوضاع خود ناراضي اند و نمي دانند مقاومت يعني چي؟
*سياست هاي تعديل اقتصادي در کشور ابهام به وجود آورد
وي ادامه داد: بنده مولفه هاي اقتصاد درونزا و عوامل پويايي اقتصاد کشور را عرض کردم اما معتقدم اگر در همين شرايط، ابتدا به ساکن بخواهيم عمل کنيم امکان موفقيت خيلي کم است. چون مردم آگاهي لازم را ندارند. کاري که امروز رهبري مي کنند خيلي مهم است. مخصوصاً در صحبتهاي اخير که بيان کردند با اتکا به بيرون کاري از پيش نخواهد رفت و بايد مشکلات را از درون حل کرد و براي آن اقدام کرد.
رزاقي در ادامه افزود: در طي ??سال گذشته تحت تأثير سياست تعديل اقتصادي تا توانستيم ابهام زايي کرده ايم و ابهام به وجود آورده ايم. به گونه اي برخورد کرديم که براي اقتصاد ايران الگويي جز تعديل اقتصادي وجود ندارد. در واقع سرمايه داري جهاني آمريکايي اين روش و مشي را به ???کشور دستور داده است و ما هم آن را قبول کرده ايم.
ايجاد درآمدهاي بسيار براي برخي در پي اجراي اقتصاد ليبرالي
اين استاد اقتصاد تصريح کرد: آنچه که خيلي مهم است اين است که مردم ايران که اکثريت به اين نظام معتقد هستند فکر کنند اين الگويي که پياده شده است الگوي مورد قبول جمهوري اسلامي است. تا وقتي براي مردم آشکار نگردد که الگوي پياده شده الگوي ج. ا. ايران نيست و اين يک الگوي آمريکايي است مشکلات حل نمي شوند و به قول مقام معظم رهبري سياست هاي درست در حرف باقي مي ماند و به مرحله عمل نمي رسد.
رزاقي با اشاره به اينکه بايد الگوي اقتصادي خودمان را اجرا کنيم، اظهار داشت: الگوي ما الگويي است که در قانون اساسي و انديشه هاي امام آمده است و در آن وظايف بخش دولتي.تعاوني و خصوصي آورده شده است. به عنوان مثال در اصل ?? قانون اساسي آمده است: همه بايد کار داشته باشند. در حال حاضر درست خلاف اين اجرا شده است. در قانون جمهوري اسلامي ايران کار براي رفع نيازهاي حداقل با اصول تعاوني تعريف شده است نه براي سود بردن. آورده شده است در عرصه کاري ديگران ياران ما هستند نه رقباي ما. درست برعکس نظام سرمايه داري. اما اين اصول چقدر اجرا شده است؟
وي درباره مباني ارزشي حاکم بر کشور تاکيد کرد: طبق موازين شرعي چيزي که نميتوانيم توليد کنيم نبايد مصرف کنيم. اما اين مباني اينقدر مورد غفلت واقع شده است که فکر مي کنيم اصلاً وجود ندارد. به نظر بنده بسياري از ارگانهاي کشور نسبت به اين مباني ارزشي غفلت کرده اند.
رزاقي با اشاره به نامه حضرت علي(ع) به مالک اشتر راجع به بزرگترين مانع اقتصاد درونزا، گفت:حضرت توصيه مي کنند صحبتهاي واسطه ها و سوداگران و پيشه وران را بشنويد چون اينها ستون هاي اقتصاد هستند ولي با وجود اين بايد مراقب باشيد، چون اينها امکان ندارد يک جا تجمعي نکنند و براي افزايش قيمت توطئه اي نداشته باشند.
استاد دانشگاه تهران در خصوص مجازات مفسدين اقتصادي اضافه کرد: حضرت مي فرمايند از اينها مراقبت کن چون اينها از نزديکان و همکاران تو هستند ولي يادت باشد ممکن است به تو خيانت کنند. اگر بازرسانت جرم اينها را تأييد کردند اينها را به دادگاهها بسپار و آبروي اينها را در اذهان عمومي ببر. اين آموزه ها از ????سال پيش يه ما ياد داده شده است! اينها اصول اقتصادي کشور بايد باشد.اينها يعني دفاع از حيثيت نظام اسلامي. به نظرم قوه قضاييه بايد بارها و بارها اين نامه را بخواند.
وي ادامه داد: اين مباني ارزشي ماست اما مباني ارزشي غرب چه مي گويد؟ کنترل دروني معني ندارد و انسان براي سود و لذت خود کار مي کند و براي تحقق اين هدف هيج مانعي جز قانون وجود ندارد. اما در نظام ارزشي ما مهمتر از قانون، نظارت دروني است چون خدا را قبول داريم.
کارشناس مسائل اقتصادي تصريح کرد: امروز دچار شرايطي شده ايم که دفاع کننده از حق و حقيقت در سطوح قدرت بسيار کم هستند. نه اينکه نباشند ولي بسيار کم هستند. به همين دليل آن اقدامي که بايد انجام شود، صورت نمي گيرد. هيچ وزارت خانه اي براي رفع و جلوگيري از فساد اقدامي نميکنند و همه اين وظيفه را به هم پاس مي دهند. يکي مي گويد قانون نداريم. يکي مي گويد در شرح وظايف ما کار قضايي و بازرسي تعريف نشده است. اصلاً معلوم نيست براي رسيدگي به اين اوضاع مسئول کيست؟
رزاقي اظهار داشت: رهبري مي گويند اقتصاد مقاومتي و درونزا کردن اقتصاد با سخن پيش نميرود بلکه بايد عمل کرد. اما متأسفانه کساني که در اين ?? سال قدرت را در دست داشتهاند به اين مهم پايبند نبودهاند. هر سه رئيس جمهور قبلي و رئيس جمهور کنوني به اين مهم اعتقاد ندارند و اين از عملکردهاي آنان کاملاً مشخص است. مسئولين وزارتخانه ها اعتقاد ندارند.
وي ادامه داد: مردم بايد بدانند وآگاه باشند. مباحث رهبري را در زندگي خود اجرايي کنند.اينکه مي گويند مصرف کالاي خارجي نباشد مردم بدانند که به ازاي هر يک دلاري که ما کالا وارد کشور ميکنيم بايد به ازاي آن ?کيلو مواد معدني که از کشور خارج شود که علاوه بر ذلت، وابستگي براي کشور حاصل مي شود. هرچند اين موضوع هم صحيح است که خيانت اصلي را آن کسي مرتکب شده است که دلار ارزان ايجاد کرده و واردکننده اجناس درجه چندم است. اما مردم هم وظايفي دارند.
کارهايي انجام مي شود که در راستاي ارزشهاي انقلاب نيست
رزاقي در ادامه افزود: امروز در تمام ارگانها و سازمانها عناصر و افرادي هستند که صدايشان ضعيف است اينها در برابر خودخواهي و سودپرستي تسليم نشده اند. اينها را بايد شناخت. در دانشگاه. در حوزه علميه و راديو و تلويزيون... آن خائن هايي که در حوزه هستند را نمي گويم بلکه کساني را مي گويم که اين اصول را مي شناسند و به آن اعتقاد دارند و مي بينند کاري که انجام مي شود در راستاي اصول و ارزش هاي انقلاب نيست.
البته کساني که امروز امور کشور را در دست دارند و از وضع موجود سود ميبرند افراد با اين عقايد و انديشه ها را را عاقل نمي دانند و خودشان را عاقل ميدانند و اين در نظام سرمايه داري کاملا طبيعي است. اصل سرمايه داري اين است که هرکس دنبال سود خود نباشد عاقل نيست.
استاد برجسته دانشگاه تهران با اشاره به اصرار بر افشا کردن سياست هاي غلط اقتصادي که دولت ها تا به حال انجام داده اند و اين وضع را به وجود آورده اند ، اظهار داشت: مثل همين تأکيدي که دولت يازدهم بر تعاملات و سرمايه گذاري خارجي براي بهبود وضعيت اقتصادي کشورداشته و دارد، در صورتي که سرمايه گذاري خارجي در شرايط فعلي براي ما منفعت قابل توجهي ندارد که ما بخواهيم همه تمرکز خود را برآن بگذاريم. تنها کاري که سرمايه گذار خارجي در کشور ما انجام ميدهد اين است که يک شرکت وارداتي در ايران تاسيس کند يا اينکه کالاهايي که توليدکننده ايراني با يارانه دولت و ... توليد کرده است را صادر کند يا اينکه به استخراج مواد خام و اوليه نفت و مواد معدني مي پردازد. اين کاري نيست که خود ايراني ها از پس آن برنيايند.. همه اين کارها را نيرو هاي داخلي هم مي توانند و دارند انجام مي دهند. نيازي به حضور آنها نيست.
وي اضافه کرد: سرمايه گذار خارجي زماني به اقتصاد ما کمک مي کند که با خود تکنولوژي و ماشين آلات بياورد. اما اين کار را نمي کنند. چون اين کارها نسبت به دلالي سودآوري کمتري دارد. آنها هيچ وقت حاضر نمي شوند در ايران کارخانه احداث کنند چون خود ايرانيها که وارد کار توليدي مي شوند اعلام ورشکستگي مي کنند. اين موارد و موانع بايد درست شود.
کارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به مبارزه با مفسدين اقتصادي گفت: مهمترين قدم پس از آگاه سازي مردم، مبارزه با فساد کساني است که در کشور مشهور هستند و براي آحاد جامعه الگو مي باشند. اينها هم ثروت زيادي را براي خود جمع کرده اند و از طرفي با نفوذ هايي که داشتند بي قانوني را به وجود آوردهاند. وقتي مردم اينها را مي بينند گمان مي کنند که اين افراد جزيي از نظام هستند در صورتي که اينگونه نيست. در قدم اول مي توان کساني که از اين افراد دستور مي گيرند را مجازات کرد. چون قالباً خود به طور مستقيم وارد عمل نمي شوند و دستنشانده دارند.
فساد برخي از مشاغل خاص بيشتر از سايرين است
وي ادامه داد: برخي افراد، مشاغل خاص دارند و به واسطه همين شغل، بيشتر در ديد مردم قرار دارند مثل روحانيون، اساتيد دانشگاه، هنرپيشه ها و ... که اينها وقتي دچار فساد مي شوند محيط پيرامون خودشان را به ويروس خودخواهي آلوده مي کنند و بايد قاطعانه براي مردم اعلام شود که اينگونه افراد از نظام نيستند؛ البته همين که امروز به پرونده هاي فسادهاي کلان مالي رسيدگي مي شود و مجرمان به سزاي عمل خود مي رسند گام هاي خوب و اميد بخشي است که البته بايد تقويت شود.
وي يادآور شد: يکي از سناريوهايي که براي از بين بردن مسيحيت در اروپا پياده شد به فساد کشاندن کشيشان بود به نحوي که يک عده از آنها را به فساد آلوده کردند و بعد انگشت اتهام مردم را به سمت همهي اين قشر ـ خوب و بد ـ کشاندند. در واقع با تبليغات وسيعي که کردند مردم را از آنها متنفر کردند و اينگونه توانستند به خواسته و هدف خود که نابودي مسيحيت بود برسند. امروز بايد خيلي مراقب باشيم اين تجربه در ايران تکرار نشود.
کارشناس مسائل اقتصادي در باره اين نکته که ضرورت استقلال و عزت اقتصادي، درونزا بودن يک اقتصاد است، تشريح کرد: حرکت در اين مسير ضرورت است و انتخابي وجود ندارد. براي تحقق اين جريان اولين قدم آگاه کردن مردم است از اينکه آنچه در جريان است مطابق اقتصاد اسلامي و اصول انقلاب نيست. بعد از آگاهي بخشي، نوبت مطالبه گري است. مردم بايد از دولت در اين زمينه مطالبه داشته باشند. مردم بايد از دولت بخواهند که سياست گذاري هايي که انجام مي دهد در اين حوزه باشد و اگر خلاف آن عمل نمود آن را افشا کنند. مردم آگاه باشند که که تصميمات دولت براي انتخابات آتي نباشد. مردم نبايد به يارانه گرفتن راضي باشند.
رزاقي در بخش پاياني اظهارات خود خاطرنشان کرد: نکته ديگري که مردم بايد درباره آن آگاهي پيدا کنند اين است که به نظر بنده شرايط امروز ايران راديکاليزه شده است. امروز کلاً در کشور دو طيف داريم. کساني که طرفدار اسلام انقلابياند و کساني که طرفدار اسلام آمريکايي هستند و ديگر راه وسطي وجود ندارد؛ اينکه عده اي حرف از وسط بودن و اعتدال مي زنند اين دروغ است؛ چون ديگر ابهامي در اين جريان نيست وحرف از وسط بودن براي کتمان کردن واقعيت است و مي خواهند با اين فريب مردم را از حقيقت دور کنند.
انتهاي پيام منبع: جهانبين نيوز
|
|
|
|